بدافزار اندرویدی چیست؟ چطور با بدافزارها مقابله کنیم؟
بدافزار اندرویدی یا نرمافزار مخرب اندروید، یک نرمافزار مخرب است که بر روی دستگاههای سیستم عامل اندروید نصب میشود و به صورت پنهانی اطلاعات شخصی کاربران را جمعآوری میکند و به سرقت میبرد و از همین طریق به کاربران آسیب میرساند.
از آنجایی که بدافزارها میتوانند به روشهای مختلفی بر روی تبلت و موبایلهای اندرویدی شما نصب شوند، ما قصد داریم در این مقاله کمی بیشتر با بدافزارهای سیستم عامل اندروید آشنا شویم و راهحلهایی برای مقابله با آنها را به شما کاربران ارائه دهیم؛ لطفا تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
بدافزار اندرویدی چیست؟
به هر نوع نرمافزاری که برای صدمه و آسیب زدن به سیستمهای رایانهای، طراحی شده باشند، بدافزار میگویند. بدافزارهای اندرویدی انواع زیادی دارند که برای نمونه میتوان به ویروسهای کامپیوتری، کرمها، باج افزار، ترس افزارها و اسبهای تروجان اشاره کرد. بدافزارها برای کسب درآمد ایجاد میشوند و مجرمان سایبری از روشهای متفاوتی برای کسب درآمد استفاده میکنند.
باید دقت داشته باشید که این افراد سودجو مستقیما پولی از شما سرقت نمیکنند، اما دادههای شما را ردیابی میکنند و برای کسب درآمد، این اطلاعات و دادهها را میفروشند. بر اساس این روشها و راهکارها، بدافزارهای اندروید به دستههای متفاوتی تقسیم میشوند که شامل موارد زیر میباشد:
آگهی افزار یا Adware
این نوع از بدافزارها خود را به عنوان یک برنامهی قانونی که چیزی برای ارائه دارد، پنهان میکنند. زمانی که کاربر آنها را در گوشی خود نصب میکند، این بدافزار شروع به نمایش تبلیغات میکند. این نوع از بدافزارها تبلیغات را به صورت پاپ آپ و بنرهای تبلیغاتی بالای صفحه کلید نمایش میدهند.
جاسوسافزار یا Spyware
جاسوسافزار شبیه به آگهی افزار است. در واقع آگهیافزارها میتوانند جاسوسافزار نیز باشند؛ زیرا چنین برنامههایی وانمود میکنند که یک برنامهی خوب هستند؛ مانند یک برنامهی اطلاعات آبوهوا یا یک بازی ساده. اطلاعات حساس شما را ردیابی میکنند و سپس آن را برای مدیران خود ارسال میکنند. آنها میتوانند نسخهی سیستم عامل، سابقهی مرورگر، شماره تلفن و … را ردیابی کنند و ضربههای کلید شما را ضبط کنند و اطلاعاتی مانند شماره کارت اعتباری شما را بدزدند.
کرمها و تروجانها
تروجانها و کرمها میتوانند خود را گسترش دهند و با استفاده از پیامکهای تصویری یا متنی پخش میشوند. همچنین این بدافزارها میتوانند از برنامههای همگامسازی برای آلودهکردن دستگاههای دیگر استفاده کنند.
نشانههای آلودهشدن سیستم عامل اندروید توسط بدافزارها
برخی از نشانههای آلودهشدن دستگاه اندروید به بدافزارها شامل موارد زیر میباشد:
افزایش مصرف باتری
برخی از بدافزارها ممکن است به علت فعالیتهای خود بخش زیادی از قدرت پردازش دستگاه را مصرف کرده و موجب افزایش مصرف باتری میشوند.
کاهش سرعت عملکرد دستگاه
وجود بدافزارها ممکن است باعث پایین آمدن سرعت عملکرد دستگاه شود و موجب به وجود آمدن مشکل در استفاده از اپلیکیشنها و صفحات وب شود.
نمایشدادن تبلیغات ناخواسته
برخی از بدافزارهای اندرویدی ممکن است با نمایش تبلیغات ناخواسته، برای کاربران مزاحمت ایجاد کرده و از تجربه کاربری او در دستگاه موبایل اختلال ایجاد کنند.
دسترسی به اطلاعات حساس کاربران
بعضی از بدافزارها به موبایل دسترسی پیدا کرده و به اطلاعات شخصی و خصوصی کاربران مانند شماره تلفن، موقعیت مکانی، تصاویر و ویدیوهای خصوصی و ایمیل دسترسی پیدا کنند.
نصب نرمافزارهای ناشناس
برخی از بدافزارها ممکن است به صورت ناخواسته، نرمافزارهایی را بدون اجازه کاربران در گوشیهای آنها نصب کنند.
چطور با بدافزارها مقابله کنیم؟
در قدم اول حتما باید مطمئن شوید که سیستم عامل اندروید شما به آخرین نسخه موجود آپدیت شده و بهروزترین بستههای امنیتی بر روی آن نصب باشد؛ اگر تلفن شما به بدافزار آلوده باشد، این کار ممکن است دسترسی آنها را به طور کامل قطع کند.
در قدم دوم نگاهی به مجوزهای داده شده به اپلیکیشنها بیندازید و موارد مشکوک در خصوص آن را پیدا کنید؛ برای مثال چرا یک بازی باید دسترسی به ارسال اس ام اس داشته باشد؟ این مورد باعث میشود که شک ما به آلوده بودن این بازی بسیار بالا برود و کار عاقلانه در این مورد، حذف کردن آن است. از موارد دیگر درخصوص جلوگیری از نفوذ بدافزارها میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
1. نصب نرمافزارهای معتبر و منابع معتبر: کاربران باید در تمامی موارد به منابعی مانند فروشگاههای Google Play و مراکز دانلود معتبری مانند سایتهای رسمی سازندگان نرمافزارها مراجعه کنند.
2. نصب اپلیکیشنهای ضد ویروس: نصب اپلیکیشنهای ضد ویروس معتبر میتواند به شما کمک کند تا بدافزارهای مخرب را تشخیص دهید و آنها را حذف نصب کنید.
3. آپدیتکردن دستگاه: همیشه یادتان باشد که باید دستگاه خود را آپدیت کنید؛ چرا که با آپدیتکردن دستگاه، آسیبپذیریهای امنیتی حذف شده و موجب کاهش خطر نفوذ ویروسها و بدافزارها میشوند.
4. مراقبت از اطلاعات خصوصی و شخصی: زمانیکه اطلاعات شخصی شما مانند اعتبارات بانکی، آدرس، ایمیل، شماره تلفن و … در دسترس باشد، باید سعی کنید آنها را تحت هیچ شرایطی با اپلیکیشنهای ناشناس به اشتراک نگذارید.
5. در مکانهای عمومی بلوتوث خود را غیرفعال کنید: بلوتوث به تلفن همراه شما اجازه میدهد تا به صورت بیسیم به سایر لوازم الکترونیکی هوشمند متصل شود و افراد دیگر را قادر میسازد تا در صورت روشن بودن آن، بدون اجازه به دستگاه شما متصل شوند.
6. گوشی خود را قفل کنید: فقل صفحه گوشی امنیت دستگاه شما را افزایش میدهد و شما میتوانید این کار را با تنظیم یک پین، الگو یا رمز عبور انجام دهید که از دسترسی فیزیکی دیگران به تلفن شما جلوگیری کند. این کار شما را در برابر تهدیدات آنلاین محافظت نمیکند، ولی در صورت گم شدن تلفن، اطلاعات شخصی شما را ایمن نگه میدارد.
7. تراشه رمزگذاری را فعال کنید: بستگی به سن دستگاه و ویژگیهای آن، ممکن است بتوانید رمزگذاری حافظه تلفن خود را فعال کنید. در واقع این ویژگی بسیار امنتر از قابلیت قفل صفحه است و برای استفاده از دستگاه نیاز به رمز عبور و احراز هویت دو مرحلهای دارد. توجه داشته باشید که سیستم عاملهای قدیمی اغلب این ویژگی را ارائه نمیدهند.
8. از کلیککردن بر روی پنجرههای بازشو یا تبلیغات مربوط به عملکرد دستگاه خود دوری کنید: کلاهبرداران نرمافزارهای مخربی را در پیامهای تبلیغاتی وارد میکنند که ظاهرا در مورد امنیت یا عملکرد دستگاهتان به شما هشدار میدهند. تحت هر شرایطی از کلیک بر روی این تبلیغات خودداری کنید.
9. پیش از کلیککردن بر روی پیوندهای موجود در پیامهای متنی و ایمیلها فکر کنید: در حالت کلی مجرمان ایمیلهای فیشینگ و متنهایی را ارسال میکنند که کاربران را فریب میدهند تا روی لینکی کلیک و بدافزار را دانلود کنند. دقت کنید به جای کلیک بر روی پیوند در ایمیل یا پیام متنی، URL سایت مورد اعتماد را به طور مستقیم در مرورگر خود تایپ کنید.
10. مراقب آزمایشهای رایگان آنتی ویروسهای ناشناس یا بدون مجوز باشید: آزمایشهای رایگان آنتی ویروس ممکن است بدافزاری باشد که به دستگاه تلفن همراه شما حمله میکند.
سخن پایانی
دنیای مجازی خطرات خاص خودش را دارد. برای مثال زمانیکه با گوشی خود به اینترنت متصل شوید و مشغول سپریکردن کارهای روزمره خود هستید و احتمالا فکرش را هم نمیکنید که ممکن است یک لینک آلوده در گوشهای منتظر شما باشد؛ درنتیجه باید دقت بالایی در این زمینه داشته باشید. در این مقاله به تعریف بدافزارهای اندرویدی و مقابله با آنها اشاره شده است؛ امیدواریم برایتان جالب و مفید باشد. برای خرید قطعات موبایل و تعمیرات موبایل و تعمیر تبلت از تمامی برندها و حتی آموزش تعمیرات موبایل به راحتی چند کلیک می توانید سفارش خود را ثبت نمایید.